Loading…

Boje

Boje

Možete li zamisliti svijet bez boja?​
Što su boje?

Ovim pitanjem željela bih naglasiti važnost boja u našim životima. Za mene je vid jedno od najvažnijih osjetila. Nekad možemo osjetiti miris samo pogledam na boju, recimo kada vidim predmet koji je narančast odmah osjećam miris svježine i miris naranče.

naranča

Također osim u svijetu osjetila boje imaju veliki značaj i u našoj psihološkoj strani. Psiholozi su okarakterizirali svaku boju s određenom emocijom. Ja se osobno ne bih složila s tim, jer smatram da boje na svih nas imaju drugačiji utjecaj. Nekoga će zelena smiriti, a nekoga uznemiriti. Najbolji zaključak povezanosti boja i osjećaja se krije u citatu slavnog Jean-Baptist Chardin “ne slika se bojama nego osjećajima”. 

komplementarne boje

Boje kroz slikarstvo ne možemo okarakterizirati da je jedna bolja od druge ili prikladnija za materijal koji umjetnik koristi. Najbolja usporedba toga bi bila Da Vincijeva Mona Lisa koja kroz svoj osmijeh tehnikom sfumata koristi više  nijansi iste boje i u tome najviše leži tajna njenog osmijeha, dok druga krajnost je Maljevičev Crni kvadrat na bijeloj podlozi u kojoj autor koristi samo dvije (ne) boje odnosno crnu i bijelu, taj rad mnogi čak i ne smatraju umjetničkim djelom iako je vidno prenesen osjećaj i sama tema istoga.

Maljevic Crni kvadrat

Boje nam dolaze i u parovima koje nazivamo komplementarnim. Kada kažemo riječ par većinom svim pomislimo na nešto slično, ali kod boja je priča skroz drugačija. Npr. u modi jedno vrijemu su komplementarni parovi bili zabranjeni ili bolje da ih nazovem “modni zločin” dok se u novije vrijeme vrlo često uparuju da istaknu jedna drugu.

komplementarne boje moda

Boje naravno imaju veliku ulogu i u uređenju interijera. Naš dom bi trebao biti mjesto u kojem se trebamo osijećati sigurno i biti nam mjesto za odmor. Nažalost, ljudi se danas boje boja,igraju na sigurnu kartu i u većini slučajeva se dogodi da stvore monotone prostore. Kao što ne bi trebali prejerati s bojama tako ne bismo ni sa manjkom njih, potrebno je naći neki balans.

žuta stolica
šarenilo boja

Boje su jako bitne u životu zato se okružite onim koje odgovaraju Vama i Vašem oku i najvažnije od svega uživajte u njima !!!

Odgovori