Loading…

Trendovi 2020

Trendovi u 2020. godini

Što nas to očekuje u 2020-oj?
Koji su to trendovi?

Kao što se i trendovi mode mijenjaju, tako se mijenjaju i u dizajnu interijera. Iako postoje oni “svevremenski” koji se u sve uklapaju donosimo Vam što smatramo da će biti u trendu 2020.

1. PLAVA JE NOVA SIVA

Prije 20 godina Pantone je prvi put predvidio neku boju kao bojom godine. Ove godine nam predviđa klasičnu plavu boju. Plava je elegantna i vjerujemo da će podići i dobro se uklopiti u svaki prostor. Smatra se pogodnom za ljudsko oko i prirodnom jer nas asocira na more i na nebo. U nekim trenutcima plava nam se može učiniti hladna i pasivna zato predlažemo da je upotpuniti detaljima toplijih tonova kao što su nama najdraža žuta, ali može i terakota, smeđa i crvena. Izvrsno se slaže s druge dvije primarne boje kao, a za one koje nemaju toliko hrabrosti možemo naglasiti da se izvrsno slaže i neutralnim bojama. Ova nijansa plave je već jako poznata u umjetnosti i dizajnu koristili su je i Picasso i Matisse  kao jedinu boju na slici, dok ju je Mondrian slagao u svoje kompozicije s ostalim bojama.  Osim na zidovima plava se odlično uklapa kao boja namještaja i pločica. Plava je hladna boja i korisna je kad želimo učiniti naš prostor većim jer što su boje hladnije čine nam se dublje i dalje.

ZDizajn unutrašnje uređenje Vesna Zubčić
2. MAKSIMALIZAM; DA LI JE VIŠE ”VIŠE” ?
Nakon dugog razdoblja teženja minimalizmu, maksimalizam se vraća.

Maksimalizam svakako ne znači da dom treba biti zatrpan stvarima. Bazira se na korištenju jednostavnih, ali jakih i veselih boja, pa minimalističke neutralne tonove zaobiđite. Ukoliko ste se odlučili sami preurediti Vaš dom bez pomoći dizajnera, a niste sto posto sigurni u ideju. Svakako je najbolje početi od zidova koje lako možete opet prefarbati ako Vam se ne svidi rezultat, osim boja dodajte tapete, štukature koje će sigurno upotpuniti Vaš zid i s obzirom na izbor boja vaš prostor učiniti većim i višim. Ako zidove odlučite ostaviti bijelima taj maksimalistički štih možete postići s odabirom tepiha, jastučnica, zavjesa i ostalih materijala i tekstila. Kombiniranje geometrijskih linija i retro dizajna 70-ih čine savršen par kad je maksimalizam u pitanju.

studio za dizajn ZDizajn interior design
3. 70-e NAM SE VRAĆAJU

Iako se dosta eklektičan stil i 70-te preklapaju s boho stilom vjerujemo da će ga prevladati. Ljubitelji jarkih boja će doći na svoje. Tapeta floralnih tekstura  su već duže vremena aktualne, ali i retro geometrijskoja tapeta. Važan dio 70-ih su drveni paneli na zidovima, unutrašnji vrtovi, tepisi i mnogo više. Namještaj u 70-ima je bio nizak, krupan izgledao je kao skulptura i naprosto nas zvao na odmor svojim udobnim, mekanim izgledom. Linije su većinom bile zaobljene i to je pridonjelo dozi udobnosti. Na zidove od dekoracije nam se vraćaju makramei i tekstili.

stil uređenja ZDizajn
4. TEKSTURE

Teksture su jedan od najvažnijih i upečljativijih djelova dizajna interijera. Kao i svega u dizajnu interijera ključ je pronaći balans među teksturama, od drvenih do tekstila. Mogu stvoriti osijećaj topline i udobnosti. Osim oku, ugodne su i našem dodiru. Bitna stvar za teksture je da nam nisu sve istih dimenzija, nego kombiniranje različitih veličina. Jastuci su odličan detalj, mogu nam biti od krznenih do onih metalik boja, ovisi kakav ugođaj u prostoru želimo postići.

teksture
5. TEPISI

Ove godine je cilj pridonijeti udobnosti i opuštenosti u svom domom, zato će tepih sigurno dati dozu topline i udobnosti kako u spavaće sobe tako i u dnevne boravke. Mogu povezivati ili razdvajati  prostor. U jednostavnim prostorima bez puno boja tepih može napraviti veliku promjenu i da nam cijela prostoriju dignu. Veličina tepiha je jednako kao i tekstura i materijal. Ako tepih stavimo od zida do zida prostor nam se vizualno može izgleda manjim. Isto tako nije dobro ni kada stavimo jedan u sredini prostorije preko kojih nam prelazi namještaj i mamo osijećaj kao da tepih pluta u prostoriji.

6. METALI NASTAVLJAJU

Uživamo i dalje u metalnim dekoracijama, bilo da idemo na moderniji i industrijski stil ili srebro i zlato u nešto klasičnijem dizajnu. Možemo ih vidjeti na lampama, nogama od stolica, ogledala i na ostalim manjim dekorativnim predmetima.  Bakar će prostoru dati toplinu i ugodu  našeg doma. Zlatna će uvijek izgledati bogato i savršeno se uklapa s plavom bojom (bojom godine). Također se s razlogom koristi u kuhinjama i bolnicama lako ga je čistiti i dezinficirati. Još jedna pozitivna stvar kod metala je da je potpuno „zelen” naravno ne bojom nego svojom mogučnošću za recikliranjem.

industrijski dizajn
7. UNUTRAŠNJI VRTOVI

Nagađa se da bi ove godine unutrašnji vrtovi mogli postati i ostati hit u dizajnu interijera. Priroda se provlači kroz ovu godinu od zidnih tapeta, klasične plave i ostalih detalja. Unutrašnji vrtovi mogli bi postati omiljeno mjesto za odmor i uživanje cijeloj obitelji. Čak i oni koji nemaju mnogo prostora ne trebaju biti zabrinuti, unutrašnji vrt može biti i u formi samo jednog zida ili stupa. Uz dodatak svjetla.

unutrašnji vrtovi

Trendovi su tu da nas inspiriraju, ne da diktiraju naš stil, zato iz njih izvucite ono što se Vama sviđa i dodajte Vaš završni „touch”.

Uživajte!

Odgovori