Loading…

Hygge: Danski stil

Hygge: Danski stil

Što je Hygge?

Prijevod riječi hygge bi donekle bio “udobnost”, “zajedništvo”, ali doslovan prijevod nemamo. Mi u našem jeziku nemamo riječ s kojom bi najbolje opisali. U biti to je više filozofija stanja uma, nego nešto fizičko, ali imamo kao i u svemu i tu odlike u interijeru. Hygge: riječ postaje sve više prepoznatljiva u svijetu. Izvorno je norveški izraz za dobrobit. Koncept i način života razvijen je u Danskoj u 18 stoljeću. Primjenjiv je u bilo kojem vremenu i prostoru.

Zašto postaje toliko popularan?

Najviše zahvaljujući svojim stanovnicima (Dancima) koji se smatraju među jednim od najsretnijih ljudi na svijetu, a u najhladnijim zimskim mjesecima imaju jako malo dnevnog svjetla. Nedostatak dnevnog svjetla su pretvorili u svoju prednost i unijeli je na drugačije načine u svoj stil života, u interijer i učinili ga udobnim, prilagođenog do kraja svojim korisnicima.

hygge style, uređenje interijeta, interior design

U današnjem užurbanom i sve zaposlenijem svijetu, gdje se razina stresa penje na gornje granice, sve je veća potreba da se udobno smjestimo u svoje domove i uživamo u malim sitnicama i stvarima.

Povezuje ga se više sa zimom, samim mjestom odakle potječe (Danska), a i sama zima nas vodi više u domove, prema toplini. Ipak mislim da je više nego ikada nam potrebno malo smirenja i u i ljetnim vrućinama. 

Koje su odlike Hygge stila?

Hygge stil se uglavnom više definira kao osjećaj ili raspoloženje, više se može tumačiti kao mentalno stanje, a ne fizičko. Kao npr. uživanje u miru u jutarnjoj kavi ili čaju, opuštena večer s prijateljima na terasi uz zapaljene svijeće, uživanje na sofi ili fotelji sa omiljenom knjigom, ali čak neka mjesta mogu biti Hygge – like.

Kakva su to mjesta?

Saznajte u našem sljedećem blogu.

hygge style, interior design
</br>Vesna Zubčić

Vesna Zubčić

Dipl. dizajnerica, vlasnica obrta ZDizajn
Vjerujem da možemo živjeti u drugačijem svijetu, onom koji je pun jedinstvenih i inspirativnih predmeta, prostora, mjesta i doživljaja. Dizajn je oduvijek oblikovatelj našeg svijeta...Moja želja je da vidim sretne ljude koji žive u suvremenom svijetu, ljude koji su spremni uskladiti svoj životni prostor sa svojim potrebama ...."

One thought on “Hygge: Danski stil

Odgovori